Pitanja

Odgovori na česta pitanja

Program Kao balerina namenjen je svima onima koji žele da skrenu misli sa sumorne svakodnevice. Svima koji žele da aktiviranjem i pokretanjem svega što im je bog podario u lokomotornom sistemu indirektno uspostave vezu sa sobom (budući da je besmisleno i pokušati nabrojati sve stvari koje nas svakodnevno odvlače od nas samih, a samim tim i od svega onoga što nam je zaista bitno). Svima koji žele da pronađu izgubljenu baletsku patiku (može i staklenu, ali nije praktično!), koji žele da ponovo izgrade sopstveni kutak i vreme, nešto u čemu će se osećati udobno, ali u čemu će se istovremeno osećati slobodno.

Te potrebe ne poznaju starosne i rodne granice, bilo da ste potpuni početnik u svetu klasičnog baleta, bilo da biste osvežili nekada (manje ili više davno) stečena znanja.

Jeste, ako vam je motiv profesionalna karijera. Niko od vas ne očekuje da uradite 32 fuetea. Ako budete mogli, odlično! Samo imajte u vidu da je to program diplomskog ispita u srednjim baletskim školama. I da to teško da je jedina komplikovana i naporna stvar u klasičnom baletu. Ali pretpostavimo da još uvek možete da hodate, potrčite za detetom, psom, autobusom? Šetate po parku, idete na posao, popijete povremeno kafu sa prijateljima van kuće? Je l’ možete da odsedite sat i po u bioskopu i pogledate film ili da pročitate knjigu u razumnom roku? Brišete prašinu, perete prozore, usisavate? Čuvate unuke? Imate želju da se našminkate, obučete lepo, posetite frizera i zubara? Onda po svemu sudeći niste još za bacanje.

Da me ne shvatite pogrešno – ne. I da vam pojasnim – ne. Višak kilograma, kao i bilo šta drugo može biti jako lep izgovor da ne dođete na časove. To da. A da će to biti ometajući faktor pri izvođenju koraka, to nikako. I zato se obucite onako kako ćete se osećati najbolje i vežbajte. Vremenom će se slojevi odeće skidati kako se budu skidali i slojevi masnih naslaga (iako fizički izgled ne treba da bude osnovni pokretački motiv, to će se neminovno desiti zbog zahtevnih baletskih vežbi koje angažuju sve – i slovima SVE – što je upisano u anatomske atlase). Ali to samo pod uslovom da vežbe radite pravilno i da ne zabušavate na časovima. 😉

Da, probni čas se podrazumeva za svakoga ko je zainteresovan za program Kao balerina. Kao probni čas se računa prvi čas kojem prisustvujete i besplatan je, naravno.

Ono na šta je potrebno obratiti pažnju za to kratko vreme (jer jedan čas je nedovoljan da biste naučili korake i pravilno ih izveli) je da li su uputstva koja dobijate od baletskog pedagoga jasna, da li osećate bolove u zglobovima dok izvodite korake, a pre svega da li vašem telu i duhu prija takav način kretanja. Ako su odgovori na gorenavedena pitanja potvrdni, Kao balerina je pravo mesto za vas.

Sezona počinje u septembru, a završava se krajem juna. Kako je broj mesta ograničen, idealno je da se u septembru priključite, jer se tada pravi raspored. Međutim časovima se možete priključiti i u bilo koje doba u toku sezone pod uslovom da u grupi ima slobodnih mesta. Ukoliko trenutno nema mesta, obavestićemo vas ukoliko se neko mesto oslobodi.

Za probni čas je dovoljno da dođete u čarapicama/soknama bez gume na tabanima, i da obučete nešto u čemu se možete kretati slobodno. Kasnije je poželjno da nabavite mekane baletske patike, a od garderobe je najbitnije da se u tome dobro osećate i možete da se krećete, i tu možete pustiti mašti na volju.

Ukoliko osećate baš jaku potrebu da obučete roze triko i kratki tutu niko vas neće odgovarati, ali vaša omiljena trenerka koju ste već koristili za neke druge vidove rekreacije biće sasvim dovoljna. Osim toga, preporučljivo je poslušati Nadu Macuru i obući se slojevito, posebno zimi, budući da je potrebno da se mišići utople odmah na početku časa. Kako se tempo rada tokom časa podiže, biće neophodno da se ti slojevi odeće odbace, kako bi se izbeglo pregrejavanje organizma i padanje u nesvest. U tu svrhu ponesite i flašicu vode iz koje ćete po potrebi srkati “na sitno”, opet da vam se tečnost u stomaku ne bi do skokova ozbiljno „bućkala“.

Da rezimiramo: flašica vode, majca (kratkih rukava, bez rukava, dugih rukava – zavisi od ličnih preferenci i vremenskih prilika), trenerka i po potrebi duks. Peškir za parterne vežbe zagrevanja na početku časa nosite po želji.

I, naravno, mekane baletske patike. A zašto je naglašeno da patike budu baletske? Zato što čuvene „baletanke“ sa gumenim đonom koje se prodaju u sportskim radnjama neće dozvoliti klizanje stopala po podu ili okrete oko centralne ose tela. Možete da probate, ali to što ste prištedeli na patikama daćete na popravku polomljenog nosa. Iz istog razloga ne možemo vežbati u čarapama sa gumenim tačkicama na tabanima. Obične čarape (deblje) su dobre za početak, ali se klizaju i umesto da vremenom stičete osećaj sigurnosti u radu, dovešćete sebe u situacij uda odustanete zato što vam je vežbanje stresno i neprijatno.  Bosi nećete raditi zbog svega navedenog plus rizik od prehlade bešike i jajnika.

Ima ih na više punktova u gradu. Postoji sasvim zadovoljavajući izbor kako uvoznih, tako i onih domaće proizvodnje.

Probajte na više mesta, prave su one koje odgovaraju obliku vašeg stopala. Ne sme da bude „lufta“ kada ih obujete, ali moraju da vam dozvole da pružite prste kada stojite celim stopalom na podu. To možete da očekujete od patike koja je jedan broj manja od obuće koju inače nosite.

Boja? Taj detalj ostavljamo vama u potpunosti. Crne. Bele. Roze. Crvene. Šta god. Samo da se u njima dobro osećate i dobro radite.

Ako se setite da vam noga više neće rasti (noćna mora onih koji imaju decu po baletskim školama i studijima), onda kupiti jedne mekane baletske patike i nije neki trošak. A znači puno, ako već odvajate vaše vreme, trud i novac da biste se bavili klasičnim baletom na ovaj način.

Jedan čas traje 60 minuta.

Kombinacije vežbi i njima odgovarajući muzički izbor se menjaju na mesečnom nivou. To znači da imate deset dana do dve nedelje da upamtite kombinacije i dvadesetak do petnaestak dana da kroz te kombinacije izvučete svoj trenutni maksimum.

Čini vam se da je to kratko vreme da upamtite korake, a zaboravljate da je sve vežba. Kako fizička, tako i mentalna. Koncentracija i pamćenje će vremenom ići uzlaznom putanjom. A za dugovečnost i zdravlje je bitno očuvati moždane funkcije, zar ne?

Kako držimo časove na 3 lokacije, možete slobodno nadoknaditi časove na drugim lokacijama ili iskombinovati sa online nastavom. Trenutno držimo časove na lokacijama:

  1. Dobračina 30a, Stari Grad, Beograd (I sprat, sala Sinatra)
  2. Hala Pinki, Gradski park 2, Zemun ( bočni ulaz, II sprat, prostorije Družionice maštaonice)
  3. Njegoševa 1a, Pančevo (I sprat, prostorije OK Studija)

Da možete samostalno koristiti online nastavu, pogotovo u ovo ludo vreme. Jeste da je bolje vežbati u sali, ali i ovo je sasvim praktično rešenje.

Ako se nikada niste bavili klasičnim baletom, onda je početna (Absolute beginners) grupa za vas.  Napredni nivo (Heroes) je namenjen kako onima koji su klasičan balet učili u detinjstvu, tako i onima koji se već neko vreme bave njime rekreativno, ali svakako to možete i sami proceniti dolaskom na probni čas, bilo u jednu ili drugu grupu.

Da, kada se za to steknu neophodni uslovi – da stopala ojačaju i da se stav u dovoljnoj meri učvrsti. Počinje se lagano, držeći se sa dve ruke za štap. I sa štapom se družimo dokle god je to potrebno da bi stekli sigurnost i čvrstinu.

Većina polaznika koja želi da proba kako izgleda stajati na vrhovima prstiju (naopisiva magija za koju živi svedoci kažu da nikada ništa slično nisu osetili, dok oni neposredniji kažu da ne mogu da veruju koliko su špic-patike neudobne!) može to da uradi nakon sedam do osam meseci redovnog vežbanja bez posledica po skočne zglobove, nožne prste i njima pripadajuće tetive.

Šalite se?!

Naravno da će vam reći da ste matori, poludeli, da ćete se povrediti, dodaće svemu navedenom poneki epitet (naročito oni sa kojima ste prisniji!). Ali nećete valjda da pitate bilo koga kad je u pitanju vaše vreme, vaš izbor i vaše zadovoljstvo?! Računajte na to da sredina u kojoj živimo (uglavnom) neće sa oduševljenjem dočekati vest da ste u zrelijim godinama krenuli da učite klasičan balet. Kopaće po vašim skrivenim motivima kad god im se za to ukaže prilika, ili dok im ne dosadi. Na kraju krajeva, možda i nema nekog posebnog razloga zašto biste počeli da učite balet kao odrasli. Ali ipak možete da pokušate.

Ukoliko imate još neko pitanje, slobodno nas kontaktirajte